Ku jdes ja se si përhapet varianti i ri i koronavirusit COVID-21

Përhapja e shpejtë e një varianti të ri të koronavirusit është fajësuar për futjen e rregullave të rrepta të nivelit të katërt për miliona njerëz, kufizime më të ashpra gjatë festës së Krishtlindjeve në Angli, Skoci dhe Uells dhe vendet e tjera që vendosin Mbretërinë e Bashkuar në zonën e kuqe.

Siç është shkruar më parë, viruset pësojnë mutacione gjatë gjithë kohës dhe është jetike të mbash një fokus nëse sjellja e virusit po ndryshon, shkruan BBC përcjell Gazeta Shneta.

Pse po shqetësohen e gjithë bota nga ky variant?

Tri gjëra që duket se po tërheq vëmendjen e shumë ekspertëve janë këto:

– Po zëvendëson me shpejtësi versionet e tjera të virusit.

– Ka mutacione që prekin një pjesë të virusit që ka të ngjarë të jetë e rëndësishme.

– Disa nga ato mutacione tashmë janë treguar në laborator për të rritur aftësinë e virusit për të infektuar qelizat.

Të gjitha këto bashkohen për të ndërtuar një rast për një virus që mund të përhapet më lehtë.

Sa shpejt mund të përhapet ky variant i ri i virusit?

Fillimisht thuhet se ky variant u zbulua për herë të parë në shtator. Në nëntor, rreth një e katërta e rasteve në Londër ishin varianti i ri. Kjo arriti gati dy të tretat e rasteve në mes të dhjetorit.

Shifra e përmendur nga Kryeministri Boris Johnson ishte se varianti mund të jetë deri në 70% më i transmetueshëm.

Ai tha se kjo mund të jetë duke rritur numrin R – që tregon nëse një epidemi po rritet ose zvogëlohet – me 0.4.

Ky numër 70% u shfaq të premten në një prezantim nga Dr. Erik Volz, nga Imperial College London.

Por mbeten pyetje nëse është më infektive.

“Sasia e provave në domenin publik është mjerisht e papërshtatshme për të nxjerrë mendime të forta nëse virusi ka rritur me të vërtetë transmetimin” tha Prof. Jonathan Ball, një virolog në Universitetin e Nottingham.

Të dhënat nga Nextstrain, i cili ka monitoruar kodet gjenetike të mostrave virale në të gjithë botën, sugjerojnë që rastet në Danimarkë dhe Australi kanë ardhur nga Mbretëria e Bashkuar.

Edhe Holanda gjithashtu ka raportuar raste me variantin e ri të koronavirusit.