5 Shtete Arabe do të tërheqin njohjen e Kosovës, ja cilat janë ato…??

Egjipti, një nga vendet me influencë të madhe në botën arabe mund ta tërheqë njohjen për Kosovën, njofton Klan Kosova.

Kështu bëhet e ditur në një lajm të medias serbe Vecernje Novosti që i referohet deklarimeve të zyrtarëve serbë.

Lufta diplomatike e Serbisë në raport me Kosovë nuk është ndaluar asnjëherë. Serbia pos që vazhdon lobimin për mosnjohjen e Kosovës e ka zgjeruar atë edhe në influencimin e shteteve që tashmë e kanë njohur Kosovën që t’i tërheqin njohjet.

Sipas Novostit ndryshimi i udhëheqësve të Egjiptit ka sjellur edhe ndryshim të politikave ndërkombëtare dhe tani ky shtet do ta rishqyrtojë njohjen për Kosovën.

Arsye e tërheqjes së njohjes sipas të njëjtit artikull është edhe fakti se Egjipti e Kosova nuk kanë zhvilluar fare raporte diplomatike dhe marrëdhëniet i kanë në nivele tepër të ulëta.

Në kuptimin zyrtar-juridik, duhet të ketë një shënim të një shteti të caktuar që dorëzohet zyrtarisht, në atë shënim ka një deklaratë të qartë për njohjen. Një shënim i tillë i dërgohet gjithashtu shtetit të njohur, por edhe shtetet e tjera janë njohur me të. Në kuptimin politik, është e rëndësishme se si ajo njohje e mëvonshme materializohet në realitet” – shpjegon bashkëbiseduesi.

Në periudhën 2018/19, njohja zyrtare e Kosovës u tërhoq nga 17 vende, duke përfshirë Burundi, Lesoto, Sao Tome dhe Principe, Suriname, Liberi, Papua Guinea e Re, Komonuelthi i Dominikës, Grenada, Guinea-Bissau, Bashkimi i Dhomat, Ishujt Solomon, Madagaskar dhe Palau. Deri tani, nga 193 anëtarë të Kombeve të Bashkuara, 95 shtete nuk e njohin Kosovën, 93 i njohin ato, ndërsa pesë shtetet e përmendura kanë abstenuar statusin. Omani, i cili nuk e njohu Kosovën, ende voton në favor të Kosovës.